LA TARUMBA

LOCALIDAD

LOCALITAT

Alzira

FECHA DE CREACIÓN

FECHA DE CREACIÓ

04/02/1985
LA TARUMBA

Grupo de teatro

La Tarumba nace en el Instituto Rey Don Jaime en el curso 1981-1982 como grupo escolar. En 1985 se constituye el grupo Tarumba Teatre con ex alumnos del centro, a los que se les irán uniendo jóvenes de Alzira. Con El Rei i el drac ganan la fase autonómica de los “Encuentros de Teatro Joven de la Comunidad Valenciana» y representan a la C.V. en los Encuentros Nacionales de Mérida. Dos de sus montajes más emblemáticos fueron Plautus Mix y Gen(t)s diferents.
A finales de los años ochenta se creó la Asociación Cultural La Tarumba, entidad jurídica sin ánimo de lucro. Sus actividades fueron creciendo: gestión teatral, organización de cursos y seminarios en los Encontres de Teatre de Alzira, edición de libros, formación actoral, formación del alumnado y del profesorado, organización de jornadas pedagógico-teatrales…
Como asociación cultural, organizó en Alzira la 1ª Asamblea de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana en diciembre de 1988.
En 1990, para dar salida a los actores formados en la asociación que deciden emprender el camino profesional, se crea, primero dentro de La Tarumba y posteriormente como compañía independiente, La CLAT. Su montaje más emblemático fue Hau!, creación colectiva de los actores y su director, Carles Alberola.
En 1996 se crea, dentro de la Asociación, el grupo Suc de Teatre con jóvenes entre 15 y 17 años. Su primer espectáculo fue Estem fins als ous ous!! Representó a la Federación de Teatro Amateur Valenciana en el Festival Nacional de Cáceres (2001).
Suc de Teatre ha estrenado desde entonces 14 espectáculos. A excepción del último, Hamlet, surgidos todos a partir de obras de José Antonio Martínez, dirigidas por él mismo, salvo dos de ellas, cuyo dirección ha corrido a cargo de Jordi Verdú. Ha realizado alrededor de 200 representaciones y obtenido más de 70 premios de conjunto e individuales.
En el año 2015 nace en el seno de La Tarumba, el grupo Volem Teatre, impulsado por José Rubio. Desde entonces ha estrenado Lotería, del argentino Hugo Daniel Marcos, Sopar de festa, La Tasca del Sifoner y Veïns, originales de José Rubio y dirigidas todas por él.
El tercer colectivo que integra en la actualidad la Asociación Cultural La Tarumba es la Escola de Teatre Tarumba Jove, creada en 2016 por José Antonio Martínez y patrocinada por la Concejalía de Educación del Ayuntamiento de Alzira. Está integrada por dos grupos, de iniciación y de profundización. Este último ha estrenado ya cuatro espectáculos., tres de ellos premiados en la fase autonómica de los Premios Buero de Teatro Joven.
Premios importantes obtenidos:
• Premio Tablas 1999 y 2008, otorgados por la Federación de Teatro Amateur de la Comunidad Valenciana.
• Premio Micalet de las Artes Escénicas 2000, otorgado por la Generalitat Valenciana.
• Insignia de Oro de la ciutad de Alzira 2022, concedido por unanimitad de la Corporación del Ayuntamiento de Alzira.

<p>La Tarumba naix en l’Institut Rei Don Jaime en el curs 1981-1982 com a grup escolar. En 1985 es constitueix el grup Tarumba Teatre amb ex alumnes del centre, als quals se’ls aniran unint joves d’Alzira. Amb El Rei i el drac guanyen la fase autonòmica de les “Trobades de Teatre Jove de la Comunitat Valenciana » i representen a la C.V. en les Encuentros Nacionales de Mérida. Dos dels seus muntatges més emblemàtics van ser Plautus Mix i Gen(t)s diferents.<br /> A la fi dels anys huitanta es va crear l’Associació Cultural La Tarumba, entitat jurídica sense ànim de lucre. Les seues activitats van anar creixent: gestió teatral, organització de cursos i seminaris en els Encontres de Teatre d’Alzira, edició de llibres, formació actoral, formació de l’alumnat i del professorat, organització de jornades pedagògic-teatrals…<br /> Com a associació cultural, va organitzar a Alzira la 1a Assemblea de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana al desembre de 1988.<br /> En 1990, per a donar eixida als actors formats en l’associació que decideixen emprendre el camí professional, es crea, primer dins de la Tarumba i posteriorment com a companyia independent, La CLAT. El seu muntatge més emblemàtic va ser Hau!, creació col•lectiva dels actors i el seu director, Carles Alberola.<br /> En 1996 es crea, dins de l’Associació, el grup Suc de Teatre amb joves entre 15 i 17 anys. El seu primer espectacle va ser Estem fins als ous ous!! Va representar a la Federació de Teatre Amateur Valenciana en el Festival Nacional de Cáceres (2001).<br /> Suc de Teatre ha estrenat des de llavors 14 espectacles. A excepció de l’últim, Hamlet, sorgits tots a partir d’obres de José Antonio Martínez, dirigides per ell mateix, excepte dues d’elles, la direcció de les quals ha sigut a càrrec de Jordi Verdú. Ha realitzat al voltant de 200 representacions i obtingut més de 70 premis de conjunt i individuals.<br /> L’any 2015 naix en el si de la Tarumba, el grup Volem Teatre, impulsat per José Rubio. Des de llavors ha estrenat Loteria, de l’argentí Hugo Daniel Marcos, Sopar de festa, La Taverna del Sifoner i Veïns, originals, de José Rubio i dirigides totes per ell.<br /> El tercer col•lectiu que integra en l’actualitat La Tarumba és la Escola de Teatre Tarumba Jove, creada en 2016 per José Antonio Martínez i patrocinada per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Alzira. Està integrada per dos grups, d’iniciació i d’aprofundiment. Aquest últim ha estrenat ja quatre espectacles., tres d’ells premiats en la fase autonòmica dels Premis Buero de Teatre Jove.<br /> Premis importants obtinguts:<br /> • Premie Taules 1999 i 2008, atorgats per la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana.<br /> • Premi *Micalet de les Arts Escèniques 2000, atorgat per la Generalitat Valenciana.<br /> • Insígnia d’Or de la ciutat d’Alzira 2022, concedit per unanimitat de la Corporació de l’Ajuntament d’Alzira.</p>

OBRAS

OBRES

GALERÍA

GALERIA

VÍDEOS